Az attól függ, hogy gyermekről – ezen belül is számít az életkor, illetve iskolás gyerekeknél az iskola típusa -, vagy felnőttről van-e szó.
14 napos online kreativitásfejlesztő tanfolyam – AJÁNDÉKBA>>

Kreatív gyermek

Kreatív gyermek

Ha a gyermeked kreativitását akarod fejleszteni, és még  nincs 6 éves, tehát még nem jár iskolába, akkor szülőként/nagyszülőként három nagyon alapvető teendőd van:

1.) Mesélj neki minden nap. Nemcsak meséket, hanem általad kitalált, vagy megélt történeteket a régmúlt időkből, érdekességeket az állatvilágból, a növényekről, az elektromosságról, stb., bármiről, amire éppen rácsodálkozik a maximálisan kreatív gyermeki elméje.

2.) Hagyd játszani, és segíts neki, hogy olyasmit játsszon, ami tényleg boldoggá teszi. Ne erőltess úgynevezett készségfejlesztő játékokat – kivéve, ha gyermekorvos vagy gyógytornász javasolja -, hadd játsszon a barátaival, rohangáljon, üvöltözzön, sikítson, de ha ahhoz van épp kedve, akkor hadd vonuljon el a sarokba a babáival/harcos robotjaival, és hadd építsen magának álomvilágot.

3.) Dicsérd őszintén, és soha ne kritizáld. Csodálkozz rá a dolgaira, és ha úgy gondolod, és tényleg felelősséged teljes tudatában úgy érzed, hogy nem ártana, ha javulna abban a tevékenységben, amit végez, akkor kérd meg, hogy csinálja másképp, csinálja tovább. Mutasd meg neki, hogyan csinálhatja másképp, vagy bátorítsd, hogy próbálja ki magát esetleg kevésbé kényelmesen hozzáállva (pl. színezésnél). Ha megteszi, örvendezz őszintén, és éld is meg az örömet, és dicsérd az igyekezetét, de nem kell ajnároznod. Gondolj arra, hogy te, mint felnőtt, ha a főnököd elé letennéd a legújabb munkádat, és azt mondaná, hogy „hmm, ezen a ponton még javíts(!!!) rajta”, akkor valószínűleg az életkedved is elmenne, nemhogy a kreativitásod! Bánj úgy a gyerekkel, ahogy te is elvárod, hogy veled bánjanak. Abból, hogy te felnőtt életed során senki mástól nem kapsz elismerést, csak maximum magadtól, de azt is szégyenled bevallani, abból nem az következik, hogy ez egy normális állapot.