Sokan keresnek kreatív írás feladatokat, hogy otthon, vagy bárhol a szabadidejükben magukban gyakorolhassák a kreatív írás mesterfogásait. Nagyon helyes! Csak támogatni tudom az ötletet :).

Viszont, mielőtt még belefognál a kreatív írás gyakorlásába, sajnos foglalkoznod kell egy kicsit a jobb agyfélteke témájával is. Ugyanis bal agyféltekével, logikusan, lineárisan, elvágólagosan és szabályszerűen, szűk keretek között – amilyen körülményeket a bal agyfélteke igazán szeret – nem lehet űzni a kreatív írás mesterségét, mert ahhoz bizony a nem véletlenül kreatívnak nevezett, jobb agyfélteke szükségeltetik.

Tehát mindig, mikor kreatívan szeretnél írni, a kreatív írás szeretnéd gyakorolni, biztosan szükséged lesz a jobb agyféltekéd azonnali aktivizálására.

A jobb agyfélteke aktivizálásának és a két agyfélteke integrálásának két egyszerű módját mindjárt el is árulom neked, máris használni is kezdheted:

  1. Hallgass zenét írás közben, de olyat, amit szeretsz, sőt, akár imádsz – és az sem baj, ha szöveg van benne. A zene szóljon már előtte is pár perccel, mielőtt nekikezdenél az írásnak, és végig, folyamatosan, míg írsz.
  2. Nézd meg ezt a videónkat az írás megkezdése előtt, amit direkt a jobb agyfélteke aktivizálására készítettünk, és utána hallgasd írás közben a kedvenc zenédet megintcsak :).


    Nem nehéz a jobb agyfélteke aktivizálása, csak ugyebár az iskolában, óra közben nem szoktak ezek a zenés körülmények valahogy könnyedén teljesülni ;), és munka közben sem szeretik, ha úgy dolgozunk, hogy közben a füles madzagja lóg ki a hajunk alól…

Ezek után már rá vagy hangolódva a kreatív írásra, nincs is más dolog tehát, mind CSINÁLNI!

Íme néhány kreatív írás feladat, amik csak kiindulási pontok, ezeket kedvedre variálhatod, ahogy eszedbe jutnak újabb és újabb ötletek. A jobb agyféltekének az is a zsenialitása, hogy bizony eszébe jutnak újabb és újabb ötletek, csak hagyd, hogy ezek jöjjenek! (Jegyezd le őket, és holnap már saját feladataidat írogathatod!)

Minden feladat elé külön instrukciók kreatív íráshoz:

  • Addig írj, ameddig jön! Ez akár órákig is tarthat, de lehet, hogy csak 10 perc lesz. Nincs jó és rossz időtartam, csak csináld!
  • Ha lejár a zene, indítsd újra, vagy folytasd más zenével.
  • Ne beszélj, ne csetelj, ne csinálj semmi mást, csak írj, hagyd, hogy kijöjjön, ami ki akar jönni.
  • Elütésekkel, hibákkal ne foglalkozz kiemelten menet közben, csak amit azonnal tudsz javítani (pl. elütést). Még úgyis át fogod olvasni, tehát majd utólag javítod az összes hibát, közben ne azokkal foglalkozz!

Akkor kezdjük!

Kreatív írás feladat 1.

A napsütötte rét – képzelj el a csodás, napsütötte rétet, amit hatalmas fák vesznek körül, de maga a rét verőfényes, szinte szikrázik a napfényben. A fák sötét keretet fonnak körülötte, de ez nem nyomasztó sötétség, hanem olyan, mint az ölelő karok. A rét nagy, pillangók repkednek a virágokon, méhek is zümmögnek, te pedig egy pléden ülsz, a rét szélén. Egyszer csak mozgásra leszel figyelmes a szemed sarkából… – innen folytasd a történetet!

Kreatív írás feladat 2.

Az őrült igazgató – Balázs sosem volt egy kirívó alkat, valahogy mindig belesimult a környezetébe. Nem szándékosan, csak valahogy így alakult. Sosem őt hívták ki, ha jelentkezett az értekezleteken, sosem őt állította meg a rendőr, mikor majdnem mindenkit megállítottak, de olykor még a kalauz sem vette észre a BKV-n. Ezért kifejezetten a torkában dobogott a szíve, mikor a folyosón éppen egy másik irodába igyekezve felcsattant a vezérigazgató ajtaja, a diri őrült módjára kiviharzott rajta, és Balázs felé rohant, ahogy kurta lábaival csak rohanni bírt, miközben az ujjaival rá mutogatott, és ezt hörögte: Teeeeeeee, teeeeeeee! – folytasd innen a történetet!

Kreatív írás feladat 3.

Az álhír – Tény: ma reggel felkelt a nap, délben delelt, és délután elindult nyugat felé a horizonton, hogy északnyugaton lebukjon. Erről írj álhírt, ami pont az ellenkezőjét mondja. Az álhírekben az a nagyon becsapós, hogy van igazság magvuk, akár szakértőnek látszó embereket is megszólaltathatnak, és tudományosan hangzó frázisokat puffogtatnak. Hitesd el, hogy a tények nem is úgy történtek.

Kreatív írás feladat 4.

Nevetőgörcs – Képzeld el, hogy egy hivatalban, sorban állsz. Rengetegen vannak előtted és rengetegen várnak már utánad is. Kissé feszült a helyzet, többen morognak, akik végre kifelé haladnak, alig férnek el a befelé várakozóktól, és hát az illatok sem épp a rózsáéra hasonlítanak. Meleg van, levegőtlenség, fokozódó hangulat. Ekkor a mögötted álló nő elkezd kuncogni magában, majd egyre erősödő hangerővel kacagásra vált… – folytasd a történetet!

Kreatív írás feladat 5.

Kedves Híveim! – Képzeld el, hogy uralkodó vagy (vagy diktátor, vagy miniszterelnök, vagy instaceleb), és most levelet kell írnod a híveidnek, amiben elmondod nekik, hogy becsaptad őket, de ez végül is az ő érdekükben történt. A végén ints búcsút nekik, de érződjön ki, hogy már a következő projekted keretében újabb hívek hódolatára számítasz!

Jó munkát! Ha kizökkennél, de nem fejezted be a sztorit és elszállt az ihlet, a jobb agyfélteke újbóli aktivizálása segíteni fog újra felvenni a szálat! Pihenj kicsit, nyújtózz, igyál meg 3-4 deci vizet, aztán nézd meg a videót és hallgass újra zenét.

Ha pedig szervezetten, céltudatosan és professzionális szintig akarod fejleszteni a kreatív írás tudományodat, akkor vegyél részt valamelyik kreatív írás képzésünkön – természetesen az is jobb agyféltekés lesz!

Vidi Rita

A RitArt Academy szakmai vezetője