Kreatív írás képzések könnyed és szelíd módszerrel

Mennyibe kerül a magánkiadás? És mennyit lehet vele keresni?

Alapvető tévhit Magyarországon, hogy az írásból nem lehet megélni, sőt, nekem már többször mondtak ilyet beszélgetésben, hogy „Író vagy? Na, hát abból is pont éhen lehet halni, lapozzunk!”

Nem tisztem megváltoztatni olyan emberek gondolkodásmódját, akik nem akarnak azon változtatni. Nem agymosó vagyok, az agymosást, a gondolatkitakarítást, az új mentális modellek beépülését mindenkinek magának kell akarnia.

Most megmutatom, hogy hogyan lehet nekiindulni a magánkiadásnak, és első körökben mennyit lehet vele keresni, mutatok egy független, friss példát is, aztán a végén elmondom azt is, hogyan lehet SOK pénzt keresni ezzel.
Felkötötted azt az ominózus gatyát?

Na, akkor lássuk!

Író születik tréning Budapesten>>
Író születik tréning vidéki helyszín>>
Marketing- és Webszövegírás>>

 

Magánkiadás számokban

Tételezzük fel, hogy a kéziratod teljes egészében kész, egy kisregény, vagy egy tanácsadói könyv formájában. Vegyük úgy, hogy 200 A/5-ös oldal a könyved, és ezt szeretnéd kiadni saját pénzből, magánkiadásban, és te magad szeretnéd majd a könyved útját az olvasókig elegyengetni.

Korrektúra

Általában nyelvi és szakmai lektorálásról, és korrektúráról beszélünk. Ezt első körben ismerősökkel oldanám meg, sőt, sokadig körben is.
Te megad is korrektúrázhatod az írásodat, úgy, hogy kicsit trükközöl, meg mikor már századszorra látod a saját szövegedet, akkor már biztos, hogy nem veszed észre a hibákat.

1.)    Átnézeted a szövegszerkesztőd helyesírás ellenőrzőjével, és tételesen végignézel, végigértelmezel minden hibaüzenetet.

2.)    Átállítod a betűstílust olyanra, ami gyaníthatóan a nyomtatásban is közel áll majd a kivitelezéshez, tehát valamilyen klasszikus, talpas betűtípusra. Átolvasod így is az egész szöveget, elejétől a végéig. (Tudom, ekkor már nagyon uncsi.)

3.)    Végső csapás: kinyomtatod az egészet ezzel a talpas betűtípussal (alább kitérek ezek okára), előveszed szépen a piros tollacskádat, és javítasz mindent, amit csak találsz a papíron. Általában ilyenkor azok a hibák jönnek elő, amikor teljesen más szót írtál, mint akartál, és azt persze a helyesírás ellenőrző nem veszi észre. (Én pl. gyakran írok a még helyett mér-t, vagy a már helyett más-t). Kiteszed a hiányzó írásjeleket, egy szóval telefirkálod szép pirossal az egész szöveget. Majd nekiülsz, és kijavítod az egészet. Ekkor vélhetően már csak olyan hibák maradnak benne, amit már az Olvasó sem fog észrevenni.

Tördelés:

A könyvelőállítás legdrágább részfolyamata a tördelés. Az első könyvemet az OpenOffice nevű szövegszerkesztővel „tördeltem”, és igazából nem is lett rossz, csak azt nem vettem figyelembe, hogy az új fejezetek hol páros, hol páratlan oldalon kezdődnek. Rengeteg időt elmolyoltam vele, sokszor még a könnyem is kicsordult, ami nem csoda, mert a szövegszerkesztők alapvetően alkalmatlanok tördelése, és ha egyvalamit megváltoztatsz, akár csak egy karaktert beírsz, az utána lévő részek képesek teljesen szétesni.

Szóval, akár tetszik akár nem, ehhez profi szoftver kell. Van ingyenes megoldás, a Scribus, de míg kikupálod magad ebből, az is hetekbe telhet, ezt érdemes belekalkulálni.

Én azt javaslom, hogy mindenképp kérj árajánlatot a nyomdától, ahol előállítatod a könyvet, és esetleg alkudj, ha sokallod ;).
Nincs egységes ár, amit most tudnék neked citálni, mert a tördelési díjak nagyon függnek a tartalomtól is.
Egy 200 oldalas könyv tördelési díja a kb. 40ezer-120ezer forintos kategóriában van, ami horribilis lehet egy kezdő író számára. Én a helyedben keresnék egy lelkes ismerőst, aki mondjuk grafikusnak tanul, vagy nemrég végzett, és van fogalma a kiadványszerkesztésről is. Gondolkodj barterben!
Tehát, ha ügyes vagy, a tördelés 0 forintba kerül, és elsőre ezt tényleg oldd meg ingyen, hogy megtapasztald, ez milyen macerával jár, és a következő könyvnél már objektívebben fel tudd mérni, hogy mondjuk az a 40ezer forintos költség – a legjobb ár – az milyen értéket képvisel a folyamatban.

Vigyázat, alapvető intelem:
A nyomtatott termékek talpas betűtípussal „működnek jól” az Olvasónál, és nem tartalmaznak túl sok dőlt betűs (italic) betűt! Talpatlan betűtípus (amit az Interneten használunk) a szövegtörzsben szóba sem jöhet, pláne nem talpatlan ÉS dőlt stílusban!
Klasszikus, jól bevált betűtípusok: Times New Roman, Book Antiqua, Bookman Old Style, illetve az ezekre leginkább hasonlítóak! Ne úgy akarj különleges lenni, hogy olvashatatlan kivitelezésben gondolkodsz!

Érdekesség: a korrektúrázás kb. annyiba kerül, mint a tördelés. Ha mindkettőt megoldod ügyesen, saját kútfőből, szívességből, barterben, akkor mire ide érsz a folyamatban, már spóroltál kb. 100ezer forintot.

Borítóterv:

Azt mondják, hogy a könyvet a borítója adja el. A nemtudoménmilyen ingyenes szoftverekkel összegányolt, ultragagyinak tűnő borító lehet, hogy olcsó, de annyit is ér.
A borító felbecsülhetetlen értékű, ennek ellenére ne adj ki rá többet 25-30ezer forintnál. Itt nagyon vigyáznod kell a bartermegoldásokkal, mert ilyenkor már szívesen jelentkeznek a grafikai munkákhoz alapszinten értő ismerősök, de rémálom, amit össze tudnak hozni ilyenkor. Neked olyan szakemberre van szükséged, aki kenivágja a könyvborító tervezést. Nem egy kósza hirdetést kell megcsinálni, nem egy fotót kell tetszetősen kidekorálni, hanem KÖNYVBORÍTÓT kell tervezni, ami majd úgy fog viselkedni, hogy egyrészt a polcról belekívánkozik az Olvasó kezébe, másrészt pedig, ha netre teszed fel, akkor is ütős és látványos, és ha a vevőd postán kapja majd, amikor először kézbeveszi, akkor is legalább azt kell gondolnia, hogy „nyami!”

A borítót sosem bíznám amatőrökre! Éveken át tartó magas hozam garantált, ha jó a borító!

Író születik tréning Budapesten>>
Író születik tréning vidéki helyszín>>
Marketing- és Webszövegírás>>

Fényes? Matt? Puha? Keménytáblás? Hány színű?
Ezeket a kérdéseket kell még tisztázni a borítótervezés előtt, mert az is meghatározhatja a grafikát, hogy eleve milyen kivitelben gondolkodsz. A puha, kartonborító jóval olcsóbb, mint a keménytáblás, a matt és fényes fólia között nincs árban különbség. Van könyvem fényes fóliával és van mattal is, én a fényeset szeretem jobban, valahogy olyan minőségibb, vagy hogy is nevezzem.

A színek száma azért érdekes, mert 4 színnel rendelkező borítónak van valamiféle alapára, ha ennél több színt akarsz, akkor lehetséges, hogy drágább lesz.

Ennél a pontnál kell eldöntened azt is, hogy mennyibe fog kerülni a könyv fogyasztói ára. Tehát mennyit fog érte fizetni a vevő?
Én azt javaslom, hogy mivel magad fogod értékesíteni is a könyvek többségét, ezért 3000 forintnál ne nagyon legyen olcsóbb egy darab könyv, mert ha mégis, akkor nem lesz megtérülés, illetve a nullszaldóért dolgozol… Az nem egy hosszú távú perspektíva, hidd el nekem!

A nyomtatás maga

A nyomtatásra kész kéziratot belívnek hívják. Akár a nyomda segítségével jutsz el eddig a pontig, akár a nyomda nélkül, az biztos, hogy a digitális nyomtatáshoz szükség van a belívre, és a borítóra, és persze arra, hogy hány darabot akarsz nyomtattatni.

Digitális nyomdával maximum 1000 példányt éri meg EGYSZERRE nyomtatni, de nehogy nekem 1000 példányban gondolkodj! Kezdd 50 vagy 100 példánnyal!

Ha pénzért adod a könyvet majd, akkor le kell adni belőle a köteles példányokat. Ezt a jó digitális nyomdák elvégzik helyetted, és megkérik a könyvnek az ISBN számot is.
A nyomtatás pár napig tart, aminek a végén megkapod a kész könyveidet egy csomagban.

A számla felét valószínűleg előre kell kifizetned, a másik felét pedig akkor, amikor megérkezik a doboz, de erre azért ne vegyél mérget, ez egyénileg is változó.

Melyik nyomdával érdemes együtt dolgozni?

www.konyvmuhely.hu
Kérj próbaárajánlatot, iratkozz fel A könyvkiadás kulisszatitkai című email sorozatra, és tanuld meg ezt is pár nap alatt!

Ez is a Könyvműhelynél készült

Ez is a Könyvműhelynél készült

Mennyibe kerül a könyvnyomtatás?

A következő összegek körülbelüliek, minden egyedi eset egyedi költségeket is jelent, de ezekkel a számokkal magabiztosan tudsz számolni, mert ezek afféle átlagárak.

Ha a 200 oldalas könyvedből 50 darabot készíttetsz, akkor valószínűleg egy darab könyv bekerülési értéke 1000 forint körül lesz. Ha hozzávesszük a borítótervezést is, akkor 1500 forint az első 50 darab. Ha elfogynak a könyvek, és UTÁNNYOMÁST kérsz, akkor már nem lesz borítótervezés! Tehát kiadsz mondjuk 75ezer forintot, nagy valószínűséggel két részletben, két-három hét leforgása alatt, és ezért megkapsz 44 darab könyvet a dobozban (mert 6 darab köteles példányt le kell adni, amit a nyomda intéz!)

Ha a 200 oldalas könyvedből 100 darabot készíttetsz, akkor kb. 700-800 forintra jön ki egy darab könyv költsége, ha hozzávesszük a borítótervet is az első 100-as adaghoz, akkor 1050,- forintra jön ki egy darab. Így összesen 105000,- forintot fizetsz ki, valószínűleg két részletben, és van 94 darab könyved, amit eladhatsz.

És így tovább, minél nagyobb darabszámot készíttetsz el, annál inkább csökken az egy darabra vetített költség.

És akkor most jön a jó hír.

Amikor valami belekerül neked mondjuk 1500 forintba, és eladod 3000 forintért, akkor a kettő közötti különbséget árrésnek hívjuk, és ez ennél az esetnél azt jelenti, hogy 100%-os az árrésed!

Ha 1000 forintba kerül egy darab, és 3000 ezerért adod el, akkor 200% a hasznod.

Tudod, hogy mennyi a haszon a számítógépiparban? Tudod, mennyi a haszna egy kereskedőnek egy új laptop eladásánál? Kapaszkodj meg! 20%!

Megveszi 100ezerért, eladja 120ezerért.

A te bizniszedben minimum a 100%-os árrésre kell törekedned, mert ebbe simán belefér az, hogy költesz a marketingre, hogy képzed magad, hogy megveszel mindent a családodnak, vagy kifizeted az adósságaidat, vagy BÁRMI. Ha ennél nagyobb az árrés, akkor azt úgy hívjuk vállalkozói körökben, hogy „tuti biznisz”.

Olyan darabszámot nyomtass, amikor a könyv előállítási költsége maximum a fele annak, amennyiért majd eladod, tehát a végfelhasználói árnak. Ekkor már csak az a kérdés, hogy mennyit akarsz eladni belőle!

Magyarország legsikeresebb kiskereskedelmi lánca sem  igazán tud 100%-os árrést kiharcolni magának, neked meg ez az ALAP! (Igen, a Tescorol beszélek.)

Tehát: A magánkiadás és a saját értékesítés jobb üzlet, mint a Tesco!

Jó reggelt kívánok!

Sikeres példák a közelmúltból
magánkiadásra:
http://talentummobile.hu/kreativitas/kreativitasrol/176-iro-es-konykiado-anyuka

És e-könyv kiadásra:

http://talentummobile.hu/kreativitas/kreativitasrol/179-e-konyvet-irt

Ági és és Kati is a jobb agyféltekés kreatív írás tréningen születtek!

Itt pedig arról van szó, hogy hogyan lehet SOK pénzed a könyvírásból!
http://www.kreativiras.com/irovallalkozas/

Vigyázat, 5.5 órás videó, jegyzetfüzet és enni-innivaló szükséges!

Kreatív eszmélést kívánok!
Vidi Rita

Előzmények és kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan adjuk el a saját könyvünket? Könyvmarketing>>

Magánkiadás. Így add ki 5 lépésben a saját könyvedet>>

Kiknek szól a könyved? Ki a célcsoportod? Könyvmarketing alapok>>

Előző

Kiknek szól a könyved? Ki a célcsoportod?

Következő

Adjuk el az első könyveket!

 1. Kedves Rita!

  Nagyon köszönöm, ez igazán hasznos és fontos anyag! Kérdésem: ha nem 200 oldalas könyvben, hanem sokkal rövidebb, kb 20-30 oldalas, gyerekeknek szóló könyvben VAGY nagyobbaknak-felnőtteknek szóló munkafüzetben gondolkodom (valószínűleg puha fedéllel), az drágábban vagy olcsóbban jön ki az előállítást tekintve? És mégegy: vajon ilyen rövidebb művet is lehet vajon az említett fogyasztói áron adni?
  Előre is köszönöm a választ!

  • vidirita

   Köszi a kérdést Niki!
   Az oldalszám csökkenés csökkenti a költségeket is, de nyilván nem a végletekig.
   A 20-30 oldalas, gyerekeknek szóló könyvnél arra kellene figyelni, hogy a grafika az igazán profi legyen. Ennél a kategóriánál szerintem kevés kompromisszum van a dizájnt illetően, tehát a grafikus munkája fog majd itt sokba kerülni, illetve a nagyon színes képek a digitális nyomdánál is nyomni tudják az árat…
   A könyvműhely oldalán szerintem mindenféle verzióra érdemes árajánlatot kérni, de persze csak akkor, ha megvan az eltökéltség, és eléggé körvonalazódik már a terv.

   Én azt vallom, hogy olyan tartalommal kell megtölteni a könyveket – kiadványokat -, hogy ez az ár, ez a minimum 3000 forint, ez ne legyen kérdés az olvasó számára, hogy megéri-e.
   Ha olyan a munkafüzet témája, amivel egy új készséget lehet elsajátítani, egy új szakma alapjaiba lehet belekóstolni, akkor simán mehet ez az ár. De úgy látom, hogy a magyar piacon ehhez az árhoz valóban ütős tartalmat kell adni.
   Nyilván nem könyvesboltokba kell kitenni árusítani ezeket a könyvecskéket, mert ott aztán elvesznének a nagy rengetegben.
   Egyedi értékesítésre lesz szükség – interneten -, amikor egyértelműen lehet azt kommunikálni, hogy “kedves olvasóm, ne tévesszen meg az, hogy ez csak 26 oldalas, mert ez a 26 oldal annyit ér, mint másnál 250!” – és ezt nemcsak mondani kell, hanem valóban így is kell lennie :).

 2. Kozepes

  Üdvözletem! Ez érdekes volt, jó volt elolvasni, valóban új ismeretekkel lettem gazdagabb. Abba kell csak belekötnöm, hogy sajnos Magyarországon 3 ezer forintért kevesen vesznek könyvet. Ez sok a magyar fizetésekhez képest! Én se veszek soha könyvet, amit nem tudok letölteni vagy a Szabó Ervinből kivenni, az bizony számomra nem létezik. És ezzel nem vagyok egyedül.

  • vidirita

   Igen, nem vagy vele egyedül, de mivel Magyarországon az emberek többségének többe kerül bekocogni a Szabó Ervin könyvtárba 3000 forintnál, ezért megveszik :).
   Soha nem szabad magunkból kiindulni!

 3. Dűh Attila

  Köszönöm a cikket, hasznos olvasnivalónak bizonyult! Én is gondolkodtam magánkiadásban, de semmilyen támpontom nem volt.
  Ugyanis a középső lányom írt egy könyvet, és egy osztrák illetőségű kiadóhoz adta be. Én lektoráltam, ő a Netről szedett le egy borítótervet, aztán pdf-be tettük át, és így küldtük el nekik. A majdnem 700 oldal több mint 6000 Ft fogyasztói árat jelentett. Az anyja vett egy példányt, mindenki azt olvassa, most is kint van valami ismerősnél.
  Próbáltam lefordíttatni angolra, de valami csillagászati összeget kértek volna. Azóta noszogatom, hogy írjon angolul (is). Még kéreti magát, de sztem előbb-utóbb belemegy, már a kihívás miatt is. 🙂
  A kiadó küldött egy szerződést, amiben az van, hogy 2 évig az ő tulajdonuk a könyv, és hogy minden év március végéig elszámolnak az eladott példányokkal. Azóta nem hallottunk sem róluk, sem a könyvről. A második részt már szeretném én kiadatni, és megszervezni az árusítását is. Ennél már csak jobb lehet! 😀

  • vidirita

   Azta Attila, miket tudok meg :))) Köszi, hogy megosztottad, tanulságos!

   • Elvira

    Kedves Rita!
    Azt hiszem, ez az osztrák illetőségű kiadó sok személlyel kapcsolatba került, köztük velem is. Nekem egy szimpatikusabb számot hoztak ki a könyv áraként, megírtam a szerződést, ezt követően (!!!) küldtek kiegészítő feltételeket a kiadáshoz, ráadásul az általam hozott (grafikus ismerős által profi szinten elkészített, barterben, ahogy itt Te is javasolod) borítóért el szerették volna kérni a borítótervezés díját. Azonnal bontottam a szerződést. A cégüket becsődöltették és német illetőségű kiadóként azóta is itt vannak a magyar piacon is.
    Üdvözlettel: Elvira

 4. Peti

  Szia,

  Tetszett az írás. Olyan kérdésem lenne, hogy ha értékesíted a saját könyvedet, akkor kell-e adót fizetni utána – gondolom kell – és ennek milyen szabályozása van. Ha nem vagy vállalkozó hogyan tudod értékesíteni a könyvedet úgy, hogy az legális legyen?
  Köszi előre is 🙂

  P.

  • vidirita

   Peti, erről egy könyvelőt kellene megkérdezni. Vannak adószámos tevékenységek, amikhez nem kell vállalkozás igazából, de én nem vagyok könyvelő, így korrekt választ erről nem tudok adni. Kérj egy konzultációt egy könyvelőtől – ne a neten, érdemes személyesen megkeresni valakit – és akkor személyre szabott információkat kapsz majd.
   Rita

 5. Anita

  Kedves Rita!

  Hasznos, tanulságos, közérthető! A hozzászólások kapcsán meg külön megérte elolvasni 🙂

  KÖSZÖNÖM!!!

 6. Vass Márti

  Köszönöm kedves Rita!Igazi nagy tanítás !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén