Kreatív írás képzések könnyed és szelíd módszerrel

Több könyvötletem is van, mi a helyes stratégia, hogy mindegyik sikeres legyen?

Olyan szuper kérdéseket tesztek fel könyvkiadás és forgalmazás témában, hogy már kétszeresére dagadt az eredeti cikklistám, amit ezzel kapcsolatban terveztem.

Imádom azt a pillanatot, amikor elolvassátok egy-egy könyvkiadásról szóló cikkemet, és kapásból több könyvet kezdtek el tervezni, átlátva azt, hogy a több az tényleg több. ;).

De ugyebár jön is a kérdés, hogy mi van akkor, ha a könyvterveink nem egészítik ki egymást, nem tudnak kapcsolódni, hanem konkrétan teljesen ellentmondanak egymásnak.

Példa: tanácsadó könyv írása, kiadása, forgalmazása, és mellé tanácsadói vállalkozás felépítése az egyik láb, de a másik ágon szuperszónikus sebességgel növekszik egy mesekönyv. Ilyenkor mit csináljon az egyszeri író?

Két lehetőség van akkor, amikor két nagyon különböző témában is szeretnénk megnyilvánulni.

A Stahl-módszer

Az egyik a Stahl-módszer, amit Stahl Juditról neveztem el. Az ő élete úgy alakult – pardon, úgy alakította nagyon tudatosan -, hogy a tévézéssel egy atombiztos hírnevet épített ki magának, és amikor ebből már ki akart szállni, akkor erre a márkanévre építette rá a gasztronómiai vállalkozását. Nem futtatta együtt a kettőt, amikor még nap mint nap a tévében volt, nem keverte a szezont a fazonnal. Először tévézett, majd főzött. A mostani tévészereplései csak eszközök, míg annak idején a munkáját jelentették. Most a munkája a főzés, a szakácskönyvek készítése, a tévészereplések, a saját tévéműsorok csak utána épültek erre rá.

A folyamat valahogy így néz ki:

Hírnév -> Új út, átpozícionálás -> Új Hírnév

Ennél a lehetőségnél atombiztos, országos hírnevet kell kiépíteni, amire aztán bármilyen új építményt fel lehet majd húzni.

Író születik tréning Budapesten>>
Író születik tréning vidéki helyszín>>
Marketing- és Webszövegírás>>

Szerintem nem ez a járható út számodra, hacsak jelenleg nem valamelyik kereskedelmi tévénél vagy bemondó, műsorvezető ;).
Ennek a módszernek egyébként nagy hátránya, hogy nem a piac igényeiből indul ki, hanem valamiféle belső indíttatásból. Stahl Judit ezt profi módon csinálta tudomásom szerint, mert nála jókor és jó időben, és profi vállalkozói szemlélettel találkozott össze a piaci igény és a belső indíttatás is. Úgy tudom, hogy Judit imádott ugyan főzni, de mielőtt belevágott volna ebbe a bizniszbe, az előtt feltérképezte a világ- és hazai piacot is. És ismerjük más hírességek vállalkozói törekvéseit is persze, amik, hát hogy is mondjam, nem arattak ennyire zajos sikert. (Éttermek, divatvilágba való kitekintések, stb.)

A Stahl-módszer egy lineáris módszer, főként egy témakörre, és egy személy ismertségére felfűzve, mint egy gyöngysor.

Ha nem vagy eleve híresség, viszont sok ötleted van, de legalább kettő, és ezek már mind ott feszülnek benned és születni készülnek, akkor a másik módszer való neked.

A két torony – módszer

Ha nincs országos ismertséged, ha nem kötik emberek milliói a nevedet még semmihez, akkor bátran választhatod a két – vagy több – torony módszerét.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy több projektet futtatsz egyidejűleg úgy, hogy azokat igazából nem akarod mindenki számára nyilvánvalóan összekötni. Egyszerre indítasz oldalt a tanácsadói üzletnek, és ezzel egy időben, vagy picit késleltetve a másik oldalt is megcsinálhatod, a másik könyvnek, lábnak, termékportfóliónak.

Indulj ki a piacból, és abból, hogy melyik toronnyal fogsz valószínűsíthetően több pénzt keresni. Az legyen az elsődleges projekt, amelyik nagyobb megtérülést hoz, de ha a másik torony meg ELŐBB hoz pénzt, akkor a fő projektet meg lehet alapozni azzal.

Ha két tornyot építesz, annak az az egyik legnagyobb előnye, hogy amikor már kezdenél belefásulni a témába, munkába, folyamatos taktikázásba, akkor átfókuszálhatsz a másik toronyra, és ott újult erővel tevékenykedhetsz.

Ugyanakkor a nagy veszélye ennek a módszernek az, hogy megoszlanak a belső és külső erőforrásaid a több torony között. Hamarabb elfáradsz, és kétszeres pénzt sem árt számolni a költségekre, ami főleg az elején félelmetes, míg el nem kezd valamelyik tornyod bevételt is termelni.

Egyik módszer sem üdvözítő. Mindkét módszerrel rengeteg a munka, az egyéb energiák ráfordítása, sok a kétség menet közben, a fals információk dömpingjéről meg már nem is beszélek. De hát ettől szép ez az egész. Ha olyan könnyű lenne, akkor unalmas is lenne.

„Nem fogja a két (vagy több) tornyom ütni egymást?”

Annyi mindennel foglalkozom, hogy már külön táblázatom van róla, nehogy elfelejtsem. Ez viccesen hangzik, de teljesen komoly. Volt olyan év, hogy egy termékemet egy éven keresztül nem promóztam, mert elfelejtettem, hogy van.

Most pedig abban a cipőben járok, amikor egy-két tornyomat le kell bontanom, és kettőből-háromból egy újat kell építenem, mert egy másik tornyom meg túlságosan a többi fölé nőtt. És ha van már egy égigérőd, akkor a háromszinteseket át kell tervezned, építened ;).

Író születik tréning Budapesten>>
Író születik tréning vidéki helyszín>>
Marketing- és Webszövegírás>>

Szóval munka mindig van velük, de ütni biztosan nem ütik egymást. Rengetegszer hallottam már ügyfeleimtől, olvasóimtól, hogy „Rita, basszus, egyik nap keresek egy témában, téged talállak meg. Másik nap keresek egy teljesen más témában, hát már megint téged talállak meg, egy másik oldaladon. Harmadik nap az előző kettővel köszönőviszonyban sem lévő témára keresek, hát nem megint téged talállak meg? Ez fantasztikus, hogy te milyen sokoldalú vagy!” – tehát ez a jelenség építő jellegű.

A titok

Bárhogy is kezded, bárhogy is folytatod, egyetlen lényeges dolog van, amit mindig tarts szem előtt:

.

.

.

CSINÁLD!

Ne agyalj, csináld!
Ne molyolj, csináld!
Egyetlen hiba van, amit el tudsz követni: az, ha nem csinálod!

Vidi Rita

Előző

Más értékesíti a könyved? – buktatók és a helyes szemlélet

Következő

Mikortól számít valaki írónak?

 1. Ildi

  A két torony módszerhez: igen-igen igaz amit leírtál, de nem is a tevékenységek ütik egymást, hanem a hitelességed, akkor mi van? Ha a két tevékenység mint nálam is( köszönőviszonyban sincs egymással, akkor nagyon bekavarhat a fejekben, hogy ez is én vagyok meg amaz is?! Hogy van ez akkor? Nem kamu valamelyik?Érthet ez a nő ennyi mindenhez? Szóval, tudod, énmárka építés meg egyebek….

  • vidirita

   Ildi, ha a két dolog annyira üti egymást, hogy két külön célcsoportnak is szól, akkor miből gondolod, hogy az a néhány ember, aki rácsodálkozik arra, hogy „jé, ehhez is ért… jééé, ahhoz is”, az hol és kinek a fejében kavar be? Énmárka? Ugyan már, előbb keressünk pénzt, aztán aggódjunk azon, hogy két irányból is folyik a pénz a számlára, jaj, most mi lesz! 😉

  • vidirita

   és még valami: ha valami NEM KAMU, akkor miért lenne kamu?

 2. vidirita

  Saját tapasztalatom az is, hogy az IT világból kb. egy pillanat alatt át tudtam nyergelni a nőket érintő témákra (önismeret, önbizalom, időgazdálkodás, célkitűzés) úgy, hogy az engem kizárólag IT szakemberént ismerők közül több százan jöttek át egy nap alatt a nőknek szóló hírlevelemre.

  Az énmárka egy kezdő vállalkozó számára másodlagos, először a SZEMÉLYISÉGÉVEL tud csak operálni 🙂

 3. Ha már Stahl Juditnál tartunk – ő is kezd átnyergelni a több tornyos verzióra… és ez éppen a könyvkiadás. OK, azt is a szakácskönyvekkel kezdte, de mostanság gyerekkönyveket is műfordít, azok is felbukkantak már mindenhol (Büdi és Beni sorozat első kötete már a polcokon van A hörcsögöm egy zseni címmel.)

 4. Hargitai Ágnes

  Én nagyon új vagyok köztetek, de hálásan olvasom a tanácsod Rita. Mindig találok olyan részt, amiben magamra ismerek. Tényleg jó egyszerre legalább két könyvet írni, mert az embernek olyan gondolatok jutnak az eszébe, ami ugyan a témához kapcsolódik, de nem egészen azt a célcsoportot érinti, akinek az egyik könyv készül. Épp így jártam én is. Felnőtteknek szóló könyvvel kezdtem, közben készülgetett a tiniknek szóló, és most inkább az maradt a szívem csücske. Úgy is gondolom, hogy azt tudnám talán jobban, és hamarabb értékesíteni, ha eladnám.
  Szóval köszönöm a hasznos tanácsokat.

 5. Anita

  Két torony módszer: én is épp ezt agyaltam ki magamnak!!! 🙂
  Köszi a megerősítést!!!!!!!!!!!!!
  Ma megint érdemes volt elolvasni a leveled 😀

  Üdv,

  Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén