Kreatív írás képzések könnyed és szelíd módszerrel

Magánkiadás? Így add ki 5 lépésben a saját könyvedet!

Az előző cikkben – Hogyan adjuk el a könyvünket? Könyvmarketing – említettem azt, hogy magánkiadóként fogsz kijönni a történet végén, másképp megfogalmazva, te magad leszel a kiadó.

Ezen néhányan fennakadtak, mondván, magánszemély nem lehet kiadó, és nem lehet csak úgy magánkiadásban könyveket kiadni.

Hát pedig DE!

Oszlassunk el egy pár tévhitet!

Tévhit 1:

Csak akkor lehetek sikeres és gazdag író, ha felkarol egy nagy kiadó.

Igen, álmodban. Magyarországon senki nem fog felkarolni, ez az alapállás. Persze, ismerünk sikersztorikat, évente egyet maximum. De évente nem egy ember próbálkozik meg bekerülni az Olvasók szíve csücskébe, hanem 10ezer, ehhez képest az az egy üstökös, az semmi.

Tévhit 2:

Író születik tréning Budapesten>>
Író születik tréning vidéki helyszín>>
Marketing- és Webszövegírás>>

Csak kiadóvállalat adhat ki könyveket.

Frászt! Bárki, még egy öt éves gyerek is adhat ki könyvet. A folyamat úgy  néz ki, hogy:

1.)    Megírod.

2.)    Keresel egy digitális nyomdát (lásd konyvmuhely.hu) A kiadó neve helyén a te neved lesz.

3.)    Ők kinyomtatják a megrendelt példányszámban, ISBN számot igénylenek a könyvednek.

4.)    Postán elküldik neked a kész könyveidet, közben a köteles példányokat is eljuttatják a megfelelő helyekre.

5.)    Te eladod a könyveket.

Ennyire „bonyolult”!

Ez is magánkiadás

Ez is magánkiadás

Mi kell hozzá? Kb. 50 ezer forint, ebből kb. 40-50 könyved lehet, természetesen oldal számtól, borítótól, egyéb speciális kivitelezési módoktól függően.

A nagy kiadók a 2008-2009-es válság óta beleálltak a betonba. A kiadott könyvek száma drasztikusan csökkent, míg az eladatlan példányok száma szélsőségesen növekedett.

Első könyvnél esélytelen, hogy egy nagy kiadó felkaroljon, hacsak nem vagy celeb, vagy nem vagy valakinek a rokona, illetve, hacsak nem vagy a kiadó alkalmazottja.

Ha te magad kiadod a könyvedet akár csak 50 példányban, eladod a példányokat – persze ajándékba is jut rokonoknak, ismerősöknek, sajtónak, stb. -, akkor a következő könyveddel már egyel magasabb lépcsőfokról integethetsz a nagy kiadó felé, és ha netán az az álmod, hogy valamelyik hatalmas adja ki majd egyszer a könyvedet, minden általad kiadott könyvvel közelebb kerülhetsz ehhez a célhoz.

Bár azt most mondom, hogy mind anyagilag, mind gondolkodásmód-ügyileg jobb az, ha soha nem kerülsz olyan kiadó közelébe, ahol te csak egy századik porszem vagy a gépezetükben…

Tévhit 3:

Vállalkozás kell a kiadáshoz.

Frászt 2! Nem kell vállalkozás a kiadáshoz. Az értékesítéshez kell vállalkozás! De ez egy másik történet, majd felteszek erről egy külön cikket, hogy milyen költségei, és bevételi forrásai vannak egy írónak, aki magánkiadóként működik.

Vidi Rita

Író születik tréning Budapesten>>
Író születik tréning vidéki helyszín>>
Marketing- és Webszövegírás>>

Előző

Hogyan adjuk el a könyvünket? Könyvmarketing

Következő

Kiknek szól a könyved? Ki a célcsoportod?

 1. Várom a következő cikket, az értékesítésről! Pofátlanul türelmetlen volnék? 😉
  Burján Eszter ‘Aster’
  üvegfestő művész

 2. Végre egy értékesítéssel foglalkozó cikksorozat! Írok én már évtizedek óta, kiadással is foglalkozom, de az eladás nem megy. Remélem, majd most…:-)

 3. B.BMarcsi

  Húúúú ez tényleg jó téma lesz, de szerencsére nem egyedül vagyok türelmetlen 😉
  Köszönöm Rita! 🙂

 4. Gwendoline Welsh

  A következő cikkre lennék nagyon kíváncsi! Írom a könyveket sorban, de nyomtatottra soha nem kerül sor, csak e-könyv formában vagyok jelen. Itthon még nem nagyon veszik. Várom a folytatást! 🙂

 5. Lívia

  Kedves Rita vagyon várom a további cikkeket. Engem is az értékesítéshez kapcsolódó vállalkozás az ami érdekel elsősorban, de minden más is amit eddig írtál és írsz, mert nagyon jó. Mindig csak magánkiadásban gondolkodtam, ezután sem érdekelnek a kiadók, mert minden úgy van ahogy leírtad róluk.
  De engem még érdekelne az is, – vagy ezt a könyvműhely is elmondja? – hogy ha én akarom tördelni, szerkeszteni, akkor ezt hogyan tegyem, milyen szövegszerkesztővel kellene írni stb.
  Köszönöm Rita!

 6. Kozepes

  Üdvözletem! Nekem ez magas. Egy művészlélek, amint a könyveivel házal és nyomul? Na neee…Egy művészlélek irtózik az ilyesmitől, sajnos!

  • vidirita

   Az legyen a művészlélek problémája 😉
   senki sem mondta, hogy nyomulni kell, kéretik értelmezni a szöveget, és semmi olyasmit nem beleolvasni, ami nincs ott 🙂

 7. Üdv! Olvasom a hírleveleidet, és a cikkeket is. Ez nagyon tetszett, szerintem értelmes és értékes közlendője van. A magánkiadáson gondolkodom magam is, mert elkészült az első kéziratom, de nem hiszem, hogy egy nagy könyvkiadó kiadná azt. Nem kételkedem sem a könyvben, sem magamban, csak tényleg sok negatív információ van a könyvkiadókkal kapcsolatban. Üdv Ricsi!

 8. Gardalits János

  Kedves Rita !

  Most tévedtem az oldaladra és sok érdekes tanácsot olvastam. Azonban meglepett az, hogy 50 példányt említesz valahol valakinek kezdésnek.
  Azért lepett meg mert én nem tudtam mennyit rendeljek az első könyvemnél, amit 1 hónapja értékesítek, és már 400 darabot eladtam belőle. pedig még nincsen blogom, a Facebook-on még egy bejegyzés sincs, honlapom domain nevét csak most foglaltam le, Nem adtam még oda a nagykereskedőknek, könyvesboltoknak stb. Én 2000 darabbal kezdtem, de hamarosan a bővített kiadáson kell dolgoznom ha így folytatódik. Vagy nekem csak szerencsém van? Vagy jó a témaválasztásom? Az első könyvem címe Dr Tiszta Víz Alcím: A legcsodálatosabb természetes gyógyszer.

  Üdv: János

  • vidirita

   János, nem szerencséd van, hanem nagyon jó piacod 🙂 Gratulálok, csak így tovább!!!
   Azért javaslunk kezdésnek 50 darabot, mert ez egy biztonsági-darabszám, a terepen teljesen idegenül mozgó kezdők is jól tudnak vele kalkulálni.
   Nyilván, ha gyorsan elfogy a kezdő darabszám, akkor nem sokat kell azon gondolkodni, hogy emeljük-e a következő adagnál :).

  • Kedves János!
   Ez pompás tapasztalat! Gratulálok! 🙂
   Hogyan csinálod? Mi a módszered? Elárulható és megosztanád..? Akár magánban.. vagy itt a fórumon?!
   Szuper jót írsz és olyan lendületet adhatsz a kiadni szándékozóknak!
   Sztem ne tartsd véka alatt a tudásod! 😉
   Sztem nem lesznek a többiek konkurrenciáid.. hiszen te remekül csinálod és meg lesz a jövőben is a jó/új/áttörő módszered!:)
   Őszintén gratulálok Neked!
   Tisztelettel: Marcsi.

 9. Anita

  A Könyvműhely oldalát már én is nézegetem egy ideje, csak valahogy nem tudtam elszánni magam. Örülök, hogy te is őket említetted, ez sokat segít :)Nagyon várom a folytatást!!!

 10. Gardalits János

  Kedves Sütő Mária !

  Köszönöm a biztatást. Szívesen megosztok néhány dolgot az én könyvírásommal kapcsolatban.
  Nem gondoltam arra, hogy könyvet írok, csak úgymond belesodródtam ebbe a helyzetbe. 2011. nyarán résztulajdonosa lettem egy ásványvíz palackozó cégnek és egy barátomat, egy üzlettársamat, és egy rokonomat invitáltam a nagyobb befektetésre ebbe a cégbe. Majd miután ezt megtették, felelősséget éreztem, a cég sikere iránt, és elkezdtem az értékesítésével aktívan foglalkozni. Mivel a víz természetesen lúgos és alacsony a deutérium tartalma, valamint az ásványi anyag összetétele rendkívül előnyös, mert nem szervetlen nem ürülő ásványi anyagok vannak benne, hanem könnyen ürülő ásványi anyagok, így az egészségre való hatása látványos.
  A víz annyi mindent tud, /tehát nem egy átlagos víz/ és nem tudtam megfelelően tájékoztatni a fogyasztókat, így írtam egy rövid tájékoztatót, majd szaporodott a tapasztalat, sok embernek javult az egészségi állapota, és tovább kellett lépni, egy részletesebb tanulmánnyal, de ez is kevés volt és egy kisebb könyvvé formálódott. Majd rájöttem arra, hogy magáról az ásványvizünkről írott könyv reklám könyv lenne, így saját termékünk csak egy kisebb részt kb: 15%-ot foglal el a könyvben. Nagyrészt így a víz, a tiszta víz kapta meg az „őt” megillető helyet.

  Amikor pedig átadtuk a meglévő anyagot a tördelőnek, visszaadta, és arra kért bennünket, hogy teljesen írjuk át. Hogy miért nem fontos, de szerencsénk volt és van, hogy a tördelőnk
  kezén, már már közel 180 könyv ment keresztül az elmúlt 20 évben, és nem csak tördel, de nyelvi és szakmai lektor is, vagyis nagyon profi. Ez a személy volt a garanciája a könyvünknek.

  Ekkor azt is el kellett döntenünk, hogy mennyibe kerül, hol fogjuk értékesíteni, és hogyan lépünk tovább. Ekkor született meg az az ötletünk, hogy Doktor Könyvek sorozatot írunk. Ennek lényegéről a könyvünkben is írtunk. Ez abból fakadt, hogy feleségemmel 15-20 éve ismerjük az egészség nyolc alapelvét és ezeket fogjuk könyvek formájában megírni.

  Ehhez különleges segítségünk is volt . Az előző év kezdetén feleségem egy féléves bentlakásos, gyakorlati képzésen vett részt annak az amerikai főorvos vezetésével aki 30 évig ennek az alapelvnek / 8 alapelv/ a gyakorlati intézményének főorvosa volt. Ez hatalmas előny mert erről az alapelvről egyenként könyv még nem íródott sehol a világon. Ezért is volt jó a választás. és azért is mert ez a tanfolyam témája is volt. Pl: Hogyan végezzünk otthon a lázterápiát rákbetegség esetén, valamint mit jelent az ivókúra ezzel párhuzamosan rákbetegség esetén. sajnos ez az első kiadásunkba még nem került bele, csak a második bővített kiadásba, valamint, ha kész leszünk az E-bookban lesz benne amelyben a bővített kiadás teljes tartalma is benne lesz. Most intézzük az angol nyelvre fordítást, hogy E-book angolul is megjelenjen.
  Az én igazi gondom, hogy csak most készítjük a blogunkat és a honlapunkat, valamint a Facebook-ot. Mindezt előre kellet volna készíteni, és nem utólag. Most végzem a Gazdagmami könyvmarketing tanfolyamát, és talán ezt követően előrébb lépünk ebben a vonatkozásban.

  Itt vagyunk most.

  És egy lelkész barátom novemberben ki szeretett volna adni egy könyvet, de mivel a kiadóknak nem volt erre pénzük, valamint karácsony előtt nem lett volna kész, így engemet
  kért meg arra, hogy adja ki az én cégem. Így megegyeztünk, és két hét alatt kész lett a könyv.
  Ez a könyv nem csak szép lett / Nagyon szép lett, hanem nagyon értékes, és áldásos.

  Mit jelent ez?
  Ez a barátom egy hívő ember számára érthető elhívást kapott az Istentől arra, hogy gyermekekkel foglalkozzon, mert hit szempontjából még a családokban nevelkedő gyermekek
  is „árvának” számítanak. És Ő elkezdett gyermekeknek minden vasárnap írni egy üzenetet
  e-mailben, amit a gyermekek megbeszélnek a szüleikkel, és így nem csak a gyermek hite fejlődik, hanem a szülőké is, vagyis egy szép közös programot ad az egész családnak. Egy évvel ezelőtt indul a program és nagyon sok pozitív változás történt a gyermekek életében ami szintén meg lett osztva a könyvben. A szülők ódákat zengenek a gyermekek magatartásának változásáról. Így a könyv nem csak egy könyv, hanem egy szolgálat, illetve „piaci „vonatkozásában szolgáltatás is. Már 3 nyelvere fordítják, mert külföldön élő magyarok szeretnék, ha az új hazájuk nyelvén is megjelenne a könyv, illetve a szolgáltatás, szolgálat.
  A Könyv Címe: Szabó Attila: Gyermekek Jézusért. Attilának már megjelent kb: 10 könyve és az egyik a Művészettörténet vázlatokban több mint 70000 példányban kelt el az elmúlt 10 évben.

  Így feladat a részemről, hogy a könyvek kiadása nem nehéz az internetes értékesítési csatornák kidolgozása folyamatban van. Ja és emellett ,2 fő tevékenységet végzek, melyek legalább ilyen fontosak.

  A most készülő könyvünk Dr. Megbocsájtás

  Nem voltam túl rövid, de így is csak vázlatokban írtam a folyamatokról.

  Remélem segítettem a gondolkodásban. Privátban is elküldöm neked, de holnaptól kevesebb lesz az időm.

  Üdvözlettel: Gardalits János

 11. Elle

  Én is várom a köv.cikkedet, mert pont most voltunk nagy vitában egyik csoportban, hogy magánemberként adhatok-e ki könyvet, és hogy kell vele elszámolni a NAV felé, kell-e és kinek számlát adni (pl.ha én magam adom el a könyveimet), stb.
  Nagyon várom a válaszaidat!

  • Gardalits János

   A nagy részét a mondanivalómnak már leírta. A NAV-nak közvetlenül nem kell elszámolnod. Valójában szükséged van valamilyen
   vállalkozásra, hogy számlaképes legyél, ha értékesíteni szeretnéd a könyvedet. Nekünk ez adott volt.

   Üdv: János

 12. Elle, magánszemélyként ADHATSZ KI könyvet, de NEM ADHATSZ EL.
  Az eladás kereskedelmi tevékenység, ami azt jelenti, hogy legalább egyéni vállalkozás szükséges hozzá. (ez a legpraktikusabb is, mert bármikor megszüntethető, az adózása pedig ennek a legkedvezőbb).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén