Kreatív írás képzések könnyed és szelíd módszerrel

A leggyakoribb helyesírási hibák, amiket te is elkövetsz

Egy írónak nem árt, ha kiválóan tudja a helyesírást, csakhogy csodálatos magyar nyelvünk rendesen feladja ám a leckét! A leggyakoribb hibákat azért gyűjtöttem ide egybe, hogy célzottan utánuk tudj járni, fel tudd eleveníteni a tudásodat az alábbiakkal kapcsolatban.

Mindenki számára van remény, rendszeres gyakorlással, és némi odafigyeléssel ebben is rengeteget lehet fejlődni.

Földrajzi nevek furmányságai: Margit-sziget földrajzi névként, Margitsziget városrészként, Lánchíd, Árpád híd, Velencei-tó, Erzsébet híd (nézz utánuk földrajzi nevek gyűjteményében) .

Dátumok variációi: elsején=1-jén, nem pedig 1-én; ugyanakkor: huszadika=20-a; 31-e; 18-án. Ezekben az esetekben nem kell pontot tenni a szám után. UPDATE: Gömöry Katinak hála megtudtuk, hogy már helyes az 1-én formátum is. Köszönjük :).

Kötőjeles vagy egybeírt? A leggyakrabban kötőjellel – helytelenül – írt szó: összevissza (helytelenül: össze-vissza). Továbbá: egytől egyig a helytelen „egytől-egyig” helyett,

Higgy és hagyj: hisz->hidd, higgy, higgyétek. Hagy->hagyd, hagyja, hagyjátok

Ünnepek nevei: helyesen húsvét, karácsony, helytelenül Húsvét, Karácsony.

Muszáj vagy muszály? az ly-j variációk rendre próbára teszik az embert. (A linken megtalálod a leggyakoribb hibákat okozó szavakat, a pontos írásmódjukkal.)

Idegen nevek és idegen szavak ragozása: Cannes-i Filmfesztivál<- így helyes, mert ez egy rendezvény neve, ugyanakkor ha valaki ott lakik, akkor őkelme bizony cannes-i.
Általában a ragokat és toldalékokat egybe írunk az idegen szavakkal – pl. Chicagóba <-speciális, mert az angol rövid o átváltozik a magyar kiejtés szerinti ó-ra, New Yorkba, – de ha az idegen szó írása és hangzása nagyon eltér egymástól (magyar nyelvi szempontból), akkor a ragot/toldalékot kötőjellel tesszük a szóhoz: pl. guillotine-t, monsieur-nek.

Összekeverhető szavak: egyel-eggyel, egyenlőre-egyelőre, elöl-elől

Olvasni és böngészni való: http://www.magyarhelyesiras.hu/gyakori_hibak.php
és Magyar helyesírási szótár

Volt már olyan élményed, hogy éveken keresztül magabiztosan használtál egy helyesírási szabályt, majd egyszer csak hirtelen elbizonytalanodtál, és úgy érezted, hogy mindig is rosszul használtad? Aztán már azt sem tudtad, hogy fiú vagy-e, vagy lány…

Ezt a bal agyféltekénk csinálja velünk: mindig kritikus, mindig kekeckedik, mindig szabályszerű akar lenni, akár úgy is, hogy megkérdőjelezi az adott, régóta bevált szabályokat. Ráadásul a jobb agyféltekénk háttérbe szorításával a frontális lebeny helyett az amigdala dominanciája a jellemző, így már attól is félünk, amitől nem kellene…

Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamunkon nincs félelem, csak örömteli, felszabadult írás>>
Jelentkezz a következő alkalomra már most!

(Remélem egyetlen helyesírási hibát sem vétettem a szövegben :D)

Előző

Kreatív Kedd: A tévé és a számítógép megöli a kreativitást?

Következő

A teljes agyas kreativitás elérésének módja

  1. 1-én az új helyesírási szabályok szerint már helyes…
    más kérdés, hogy senki sem használja 😀

  2. Vannak kivételek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén